تاثیر خدمات پستی بر کاهش آلودگی زیستمحیطی
رشد و توسعه جوامع بشری در زمینه به خدمت گرفتن هرچه بیشتر نیروهای طبیعی و استفاده از ابزارهای فنی پس از انقلاب صنعتی و به ویژه با فراگیرشدن فناوری در دو قرن اخیر گرچه باعث آسایش و رفاه فزاینده ای برای بشر شده، اما به مثابه اصل دیالکتیکی است که هر راه حلی، چالش هایی
رشد و توسعه جوامع بشری در زمینه به خدمت گرفتن هرچه بیشتر نیروهای طبیعی و استفاده از ابزارهای فنی پس از انقلاب صنعتی و به ویژه با فراگیرشدن فناوری در دو قرن اخیر گرچه باعث آسایش و رفاه فزاینده ای برای بشر شده، اما به مثابه اصل دیالکتیکی است که هر راه حلی، چالش هایی نیز به همراه دارد.
این جریان به نوعی در راستای اهداف متعالی مورد نظر، مانع تراشی می کند و باعث شده تا حداقل یک مشکل اساسی برای دنیای کنونی پیش آید که آن مهاجرت بی رویه جمعیت از روستا به کلان شهرهاست که این به نوبه خود تبعات منفی بسیاری به بار آورده که از جمله آن آلودگی های زیست محیطی است.
به نظر می رسد مطالعه و بررسی نقش خدمات پستی بنا بر دلایل بسیاری در پاکیزه نگه داشتن محیط زیست موثر، کارآمد و مفید است. از این رو نقش پست در بهره وری سبز و کاهش آلاینده های زیست محیطی در قالب یک طرح مطالعاتی می تواند در بیان و اثبات تعامل و تعاون تنگاتنگ و پویایی آن با سایر بخش های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، ملی و منطقه ای بسیار مفید واقع شود و می تواند اهمیت وجودی پست را برای مشارکت در داشتن محیط زیستی سالم با موارد مهم صرفهجویی کلان در هزینه های عمومی، انرژی و سرمایه های ملی، جلوگیری از اتلاف وقت مردم با تفویض اختیار امور به پست، افزایش رفاه عمومی جامعه در اثر صرفه جویی کلان در وقت و هزینه، کاهش سفرهای غیر ضروری درون و برون شهری و متعاقب آن، کاهش آلودگی محیط زیست، افزایش کارایی و بهره وری سازمان های دولتی به لحاظ عدم مراجعه حضوری مردم، کمک به حل مشکلات ترافیک و … به اثبات برساند.
باتوجه به مطالب فوق به نظر می رسد یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی در کلانشهرها موضوع آلودگی هوا است. حال سوال اصلی این است که آیا شبکه ارتباطی پست می تواند در حل این مسئله در کلانشهرها نقش مثبتی ایفا کند؟
شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران به عنوان سازمانی پویا و کارآمد با تجربه ای طولانی و شناخت دقیق از نیازهای روز افزون و رو به تحول مشتریان، با اجرای برنامه جامع و زیربنایی، موفق شده است همپای جامعه جهانی پستی، خدمات گوناگون پستی را با استفاده از آخرین تحولات عرصه فنآوری ارتباطات و اطلاعات به مشتریان ارائه دهد.
نگاهی گذرا به توفیقات و دستاوردهای شرکت ملی پست در سطح ملی و بین المللی از جمله رشد شاخص های پستی، اصلاح ساختار شبکه، عرضه خدمات مناسب، توسعه ارتباطات الکترونیکی پستی و حضور موثر در مجامع جهانی پستی، گواهی روشن بر توانمندی و کارایی شبکه عظیم پستی کشور است.
اگر قرار باشد که شهروندان جز برای کار و تفریح از خانه بیرون نیایند، حجم قابل توجهی از سفرهای زاید درون شهری و برون شهری کاهش می یابد و در اثر آن آسیب ها و خطرات مترتب برآن نظیر تصادفات، سرقت های خیابانی کاهش می یابد. حضور فعال پست باعث خواهد شد که خودروهای شخصی که برای انجام کارهای روزانه در رفت و آمدند کاهش پیدا کنند و از این محل آلودگی هوای کلان شهرها کاهش یابد. صرفه جویی در وقت و انرژی و هزینه های جاری مرتبط با حمل و نقل عمومی که این امر موجب صرفه جویی در هزینه های عمومی دولت ها می شود، ویژگی دیگر خدمات اجتماعی پست محسوب می شود. به اینها مزایایی از قبیل امانتداری، اعتماد عمومی شهروندان به پست را اضافه کنید تا سازمانی کارآمد و مردمی در مقابل جامعه نمودار شود.
امروزه بیشتر کشورهای توسعه یافته از ظرفیت شرکت های پست در راستای انجام خدمات نیابتی بین دستگاهی به خوبی بهره مند می شوند. در واقع به واسطه ظرفیت هایی که بدان اشاره شد (نقاط گسترده سطح دسترسی و شبکه مویرگی توزیع و تحویل مرسولات) عملا این امکان وجود دارد تا با طراحی مکانیزم های عملیاتی شرایط به نحوی مهیا شود تا فرآیند مراجعه به دستگاه های دولتی صرفا از راه اداره های پستی انجام شود. فارغ از تأثیر مثبت این روند بر کاهش فساد اداری، آنچه جای بحث دارد، اثرات محسوس این پروسه بر کاهش سفرهای غیرضروری با راندمان مطلوب و استفاده بهینه از پست به عنوان یک اهرم اجرایی کارا است.
گستردگی حوزه فعالیت واحدهای پستی چنان است که خدمات پستی در اقصی نقاط کشور و در مناطقی که مردم از سایر وسایل ارتباطی محروم اند، در اختیار مردم قرار می گیرد. گذشته از اینها توسعه و گسترش خدمات پستی با حذف بخش قابل توجهی از ترافیک شهری و بین شهری نه تنها می تواند به سالم سازی محیط زندگی شهری و سلامت مردم یاری رساند، بلکه می تواند با صرفه جویی در اوقات مردم و کاهش هزینه های حمل مرسولات و هزینه های استهلاک وسایل نقلیه شخصی به اقتصاد کشور مدد رساند. به این ترتیب، پست علاوه بر جلوگیری از اتلاف وقت شهروندان و کاهش بار سفرهای درون شهری، مانع ایجاد آلودگی هوا، فرسودگی وسائط نقلیه، مصرف بی رویه حامل های انرژی، فشارهای روحی و روانی شهروندان و افزایش بهره وری ملی می شود. در ادبیات تجربی پست چنین رایج است که «خروج هر پستچی از خانه برای کار به معنی حذف ۳۰۰ سفر درون شهری است».
با بررسی های انجام شده در زمینه مشکلات ناشی از افزایش جمعیت و همچنین، عوارض جانبی آن تمرکز امکانات و آسیب های اجتماعی و زیست محیطی مربوط، مشخص شد که پست می تواند بخشی از این مشکلات را به طور مستقیم حل کند، علاوه براین، پست از جایگاه فرهنگی و تبلیغی بالایی برخوردار است و می تواند در گسترش فرهنگ مناسب شهرنشینی نقش مناسبی ایفا کند.
به طور کلی پست می تواند در راستای ایجاد و حفظ محیط زیست سالم و کاهش آلودگی هوا نتایج مثبت زیر را به بار آورد:
۱-صرفه جویی کلان در هزینه های عمومی، انرژی و سرمایه های ملی
۲-جلوگیری از اتلاف وقت مردم
۳-افزایش رفاه عمومی ناشی از هزینه های صرفه جویی شده
۴-کاهش آلودگی محیط زیست ناشی از کاهش سفرهای درون و برون شهری
۵-افزایش کارایی و بهره وری سازمان های دولتی از طریق عدم مراجعه حضوری به مردم.
۶-کمک به حل مشکل ترافیک، افزایش سرعت جابجایی و کاهش آلودگی صوتی
۷-کاهش بیماری های روحی و روانی ناشی از آلودگی هوا و صرفه جویی های مربوطه
۸-ارتقاء سلامت اداری
۹-توسعه و تسهیل کسب و کار
بی تردید اگر کارکرد و کارایی پست در تعاملات اجتماعی، فرهنگی و اقتصای برهمگان به ویژه سازمان ها و نهادها به روشنی مشخص شود به طوریکه آنها بتوانند از طریق مشارکت با پست و استفاده از زیرساخت ها و ظرفیت های گسترده این شبکه فراگیر، خدمات خود را عرضه کنند، این مجموعه می تواند در بهره وری سبز نقش آفرینی و با کاهش بار سفرهای شهری و بین شهری سهمی موثر در حفظ محیط زیست ایفا کند.
یادداشت از: یوسف عباسی- کارشناس برنامه ریزی اداره کل پست استان اصفهان
منبع: ایسنا
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0