معرفی آفات و بیماریهای باکتریایی نهال بادام
بادام به علت کم آب خواه بودن یکی از بهترین و پر سودترین محصولات باغی است که در مناطق مختلف ایران قابلیت کاشت دارد و از این رو در بین باغداران سراسر کشور طرفداران بسیاری دارد، اما آفات و بیماریهای درخت بادام از جمله مهمترین عوامل محدود کننده در باردهی این درختان هستند و مدیریت
بادام به علت کم آب خواه بودن یکی از بهترین و پر سودترین محصولات باغی است که در مناطق مختلف ایران قابلیت کاشت دارد و از این رو در بین باغداران سراسر کشور طرفداران بسیاری دارد، اما آفات و بیماریهای درخت بادام از جمله مهمترین عوامل محدود کننده در باردهی این درختان هستند و مدیریت اصولی آنها میتواند به باغداران کمک کند تا به هدف افزایش سود دهی خود دست پیدا کنند، در این مقاله آفات و بیماریهای مهم بادام را به شما معرفی میکنیم.
آفات مکندهی مهم در بادام
آفات مکنده در گذشته از دسته آفت درجه دو و ثانویه در بسیاری از باغات کشور به شمار میرفتند اما استفادهی بی رویه از کودهای ازته، کودهای دامی نپوسیده و همچنین استفادهی بی رویه از سموم دفع آفات نباتی که بر روی تمام جمعیت حشرات در باغ چه حشرات مفید و چه حشرات آفت اثر میگذاشتند سبب شد آفات مکنده کم اهمیت طغیان کرده و برای باغداران بادام دردسر ایجاد کنند.
در باغات بادام معمولا آفات مکندهای مانند شتهها و کنهها به ویژه کنهی تارعنکبوتی در مناطق گرمسیر دردسر بسیار زیادی ایجاد کرده اند، برای کنترل این آفت باید در درجهی اول شاخههای شدیدا آلوده را هرس کرده و بسوزانید و برای جلوگیری از انتقال آفت به درختان دیگر هر چه سریعتر کنترل شیمیایی با سموم موثر و پر قدرت انجام دهید.
کنهی تارعنکبوتی علاوه بر تغذیه از شیرهی گیاهی و ایجاد ضعف در درختان بادام سبب خاک اندود شدن درختان شده و همین امر سبب میشود بازدهی فتوسنتز در درختان کم شود، خاک اندود شدن درختان به دلیل تارهایی است که این آفت ایجاد میکند و خاک را در هوا به خود جذب میکند.
کنهی تارعنکبوتی این تارها را برای محافظت از خود در برابر سموم و دشمنان طبیعی ایجاد میکند اما این تارها به راحتی با آب شسته میشوند و آفت در برابر سم آسیب پذیر میشود، در بسیاری از موارد همان شستشوی برگ درختان با آب میتواند در کنترل این آفت موثر باشد.
برای آشنایی بیشتر با کنترل این آفت در باغات بادام میتوانید به وبسایت تخصصی فروش نهال بادام مانند نهالستان پالیز نهال (paliznahal.ir) مراجعه کرده و یا با مشاوران آنها تماس برقرار کرده و اطلاعات بیشتر در این زمینه را از مشاوران نهالستان جویا شوید.
آفات پوستخوار و چوبخوار بادام
پس از آفات مکنده آفات چوبخوار و پوست خوار در درختان بادام دردسر زیادی برای باغداران ایجاد میکنند، آفاتی مانند سوسک شاخک بلند رزاسه که سبب سرخشکیدگی شاخههای جوان درخت بادام میشود و یا آفتی مانند سوسک کپنودیس و سایر پوست خوارها و چوبخوارها میتوانند در باغات بادام ایجاد خسارت کنند.
در مورد این آفت یعنی آفات چوبخوار و پوستخوار یک نکتهی با اهمیت وجود دارد که بسیاری از باغداران از توجه به آن غافلاند و آن این است که آفات چوبخوار و پوستخوار تنها به درختان ضعیف بادام حمله میکنند، درختانی که به لحاظ ژنتیکی حساس باشند و یا درختانی که تحت تاثیر تنش آبی و غذایی ضعیف و حساس شدهاند.
بنابراین اولین اقدام برای کنترل این آفات بادام خرید نهال بادام مقاوم است که دارای پوست و چوب مقاوم و غیر قابل نفوذ هستند، در درجهی دوم مدیریت درست تغذیه و آبیاری در درختان بادام میتواند به کنترل این آفت کمک کند.
باغات بادام دیم که ممکن است تحت تاثیر تنش خشکی قرار بگیرند بیشتر مورد حملهی آفات پوستخوار و چوبخوار قرار میگیرند، پس حتی در مورد کاشت دیم بادام در صورتی که میبینید آب کافی به درختان نرسیده است آبیاری را به صورت دستی انجام دهید تا از ایجاد تنش جلوگیری شود.
عناصر غذایی مورد نیاز درختان بادام را نیز با انجام آزمایش تجزیهی خاک و آب و همچنین تجریهی برگ درختان تعیین کرده و برنامهی کودی مناسب برای یک سال را با توجه به نتیجهی این آزمایشات تعیین کنید.
بیماریهای شاخسارهی بادام
در درختان بادام علاوه بر آفات مکنده، چوبخوار و پوستخوار بیماریهایی هم وجود دارند که به شاخ و برگ درختان حمله کرده و سبب کاهش عملکرد آنها میشود، بیماریهای شاخساره یعنی بیماریهایی که به برگ و شاخههای درخت بادام حمله کرده و با ایجاد بیماری در درختان بادام سبب کاهش باردهی آنها میشوند.
بیماریهایی مانند بیماری لب شتری هلو در درختان بادام و یا بیماری لکه قهوهای بادام بیماریهایی قارچی هستند که با ایجاد لکههای رنگی و یا ایجاد بد شکلی در برگ درخت بادام سبب کاهش عملکرد این درختان میشوند.
کنترل این بیماریها در درجهی اول به کنترل گسترش آنها در باغ بادام بر گشته و در درجهی دوم به کنترل بیماری در هر درخت بیمار بر میگردد، برای کنترل گسترش بیماری استفاده از سموم موثر در باغ به ویژه در ابتدای فصل بهار که قارچ فعال و قابل توسعه بوده و بارندگی به گسترش کمک میکند اهمیت بسیار زیادی دارد.
هرس شاخههای آلوده و سم پاشی پس از انجام هرس تاثیر بسیار زیادی در کاهش شدت بیماری خواهد داشت، اما مهمترین نکته در کنترل این بیماریها رعایت بهداشت در باغ آلوده به معنای جمع آوری و سوزاندن برگ و میوههای آلوده و ریخته کف زمین در فصل پاییز، تقویت درختان و تشخیص دقیق بیماری با کمک مشاوران گیاهپزشک است.
بیماری مهم باکتریایی بادام، پیشگیری و کنترل
یکبیماری باکتریایی بسیار مهم در باغات بادام وجود دارد که به ویزه در مناطق گرمسیر خسارت بیشتری به باغداران وارد میکند، بیماری که سبب ترشح شیرابه از تنه ی درختان شده و در بین باغداران شناخته شده است، این بیماری در اصل به دلیل ایجاد شکاف در تنهی درختان به دلایل محیطی ایجاد میشود.
در واقع آفتاب سوختگی تنهی درخت بادام در تابستان، سرما زدگی تنهی درخت در زمستان و همچنین کمبود تغذیهای و آبیاری درختان بادام که منجر به کاهش انعطاف پذیری پوست تنه ی درختان میشود سبب ایجاد شکاف در تنهی درخت شده و راه را برای ورود باکتری عامل بیماری باز میکند، به این بیماری شانکر تنهی درخت بادام گفته میشود.
با توجه به توضیحات داده شده دانستید که بیماری شانکر تنهی درخت بادام نمیتواند بدون ایجاد شکاف در تنهی درخت ایجاد شود و در این مسیر آفتاب سوختگی تنه اهمیت بسیار زیادی دارد، ارقام مقاوم به آفتاب سوختگی در بین ارقام بادام وجود دارند اما به دلیل اینکه ممکن است قیمت نهال بادام مقاوم به آفتاب سوختگی بالاتر باشد باغداران از خرید آنها ممکن است صرف نظر کنند.
در نظر داشته باشید که ارقام مقاوم به آفتاب سوختگی هم به گرما و آفتاب مقاومت دارند و هم در برابر تنش کم آبی مقاومت نشان میدهند و در مجموع تنهی آنها آسیب پذیری کمتری دارد، در درجهی دوم باید به دنبال درمان درختان بادام و جلوگیری از گسترش بیماری باشید.
سم پاشی در اوایل فصل بهار و ترمیم زخمهای تنهی درختان بادام و همچنین پوشاندن شکاف تنهها تاثیر زیادی در گسترش بیماری دارد، علاوه بر این موارد مدیریت تغذیه و آبیاری نیز در ایجاد انعطاف پذیری در پوست تنهی درختان در حال رشد موثر است، رنگ کردن تنهی درختان نیز از آفتاب سوختگی تنه جلوگیری کرده و در کنترل بیماری موثر است.
کلام آخر
یک نکتهی بسیار کلیدی در کنترل تمام آفات و بیماریهای مربوط به درختان بادام وجود دارد آن هم افزایش مقاومت درختان در برابر این آفات و بیماریها است، با انتخاب ارقام مقاوم و مدیریت بهینهی آبیاری و تغذیهی درختان در کنترل بیماریها و آفات درختان بادام نقش موثر داشته باشید.
تماس با پالیز نهال:
09144501007
09144501008
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0