گزینههای محدود عربستان در یمن پس از موضع جدید بایدن
“در موضعی کاملا مغایر با سیاست دولت ترامپ، رئیس جمهوری جدید آمریکا از توقف حمایت از عملیات نظامی ائتلاف عربی به رهبری عربستان در جنگ یمن خبر داد؛ تصمیمی که پرسشهای بسیاری را درباره آینده جنگ موجود در یمن مطرح کرده است.” به گزارش ایسنا، میدل ایست نیوز در گزارشی نوشته است: بایدن پنجشنبه گذشته
“در موضعی کاملا مغایر با سیاست دولت ترامپ، رئیس جمهوری جدید آمریکا از توقف حمایت از عملیات نظامی ائتلاف عربی به رهبری عربستان در جنگ یمن خبر داد؛ تصمیمی که پرسشهای بسیاری را درباره آینده جنگ موجود در یمن مطرح کرده است.”
به گزارش ایسنا، میدل ایست نیوز در گزارشی نوشته است: بایدن پنجشنبه گذشته خواستار پایان دادن به جنگ یمن و توقف حمایت و فروش تسلیحات نظامی به ائتلاف عربی شد؛ ائتلافی که از شش سال پیش جنگی همهجانبه علیه یمن به راه انداخته و منجر به خسارتهای جانی و مادی بسیاری شده است.
رئیس جمهوری آمریکا ضمن تاکید بر لزوم توقف جنگ یمن، اظهار داشت: ما هر نوع حمایت آمریکا از عملیات تهاجمی در جنگ یمن از جمله فروش تسلیحات را متوقف میکنیم.
با این وجود، «خالد بن سلمان»، معاون وزیر دفاع عربستان در پیامی توئیتری نوشت: عربستان بر تداوم حمایت از تلاشهای دیپلماتیک برای دستیابی به راهکاری سیاسی و جامع در یمن تاکید دارد و به حمایت سیاسی و نظامی از دولت مشروع یمن در مقابله با گروه انصارالله یمن که مورد حمایت ایران قرار دارد، ادامه خواهد داد.
به گفته «عبدالناصر المودع»، تحلیلگر سیاسی یمنی، اظهار نظر اخیر رئیس جمهوری آمریکا ریاض را در برابر «گزینههای محدود و دشوار» قرار خواهد داد.
المودع در گفتوگو با شبکه الحرة پیشبینی کرد، بعد از اظهارات بایدن در پایان دادن به حمایت نظامی و فروش تسلیحات به ائتلاف عربی، عملیات نظامی بزرگ متوقف شد اما این امر میتواند به نفع انصارالله یمن در به دست آوردن پیروزی نظامی در منطقه مارب و ساحل غربی منجر شود.
وی افزود: عربستان پس از موضعگیری جدید آمریکا نمیتواند دست به عملیات نظامی بزرگ بزند و این موضوع پس از نبرد اخیر الحدیده و ناتوانی ائتلاف عربی نمایان شد.
با این وجود، المودع بعید دانست که راهکاری سیاسی جامعی برای بحران یمن بنا به دلایل متعدد از جمله اختلافات ایدئولوژیکی و مرزی دو کشور وجود داشته باشد.
این تحلیلگر امور سیاسی یمن ادامه داد: مرزهای دو طرف شکننده و گزینههای موجود بسیار اندک است، هیچ کدام از طرفین منابع لازم برای تسلط بر مناطقشان را ندارند و فشارهای خارجی احتمالا به آتشبسی شکننده منجر خواهد شد که با درگیریهای کوچکی در مناطق مختلف همراه خواهد بود.
وی گفت: گروههای موجود در یمن چه جنبشهای دینی نظیر انصارالله، سلفیها و الاصلاح و چه جنبشهای جداییطلب اعتقادی به جمهوری یمن به عنوان موجودیت سیاسی واحد ندارند و طرحهای متناقضی با یکدیگر دارند.
المودع اظهار داشت: گزینههای عربستان محدود و دشوار است، ریاض نمیتواند عقبنشینی کرده و اعلام شکست کند زیرا این امر خطر جدی بر عربستان به شمار میرود و دیگر نمیتواند حملات نظامی بزرگی علیه انصارالله ترتیب دهد.
وی ادامه داد: عربستان برای پیشبرد اهداف خود در یمن دیگر ابزار و فرصت لازم را ندارد به ویژه که دولت مرکزی یمن (دولت منصور هادی) ضعیفترین گروه در این کشور است و قدرت قابل توجهی در یمن ندارد و رئیس آن در ریاض به سر میبرد.
المودع تصریح کرد: عربستان خواهان باقی ماندن یمن به عنوان کشوری تابع خود است و از این هدف خود به آسانی نخواهد گذشت، همه این عوامل تاثیرات منفی بر فرایند صلح جامع در یمن خواهد داشت.
در همین رابطه، «مبارک آل عاتی»، تحلیلگر امور سیاسی عربستان تصریح کرد:«دلایل و زمینههای جنگ هنوز پابرجاست و تغییری نکرده است، خطر ایران ادامه دارد و افزایش پیدا کرده است و انصارالله یمن بر صنعا تسلط دارد و به رسمیت شناختن دولت عبدربه منصور هادی را رد میکند.»
آل عاتی به الحره گفت: علیرغم سخنان بایدن، ائتلاف عربی به رهبری عربستان به تلاشهای خود با تمرکز بر حمایت از ارتش یمن و همزمان حمایت از تلاشهای دیپلماتیک و همکاری با فرستاده سازمان ملل و آمریکا برای نزدیکسازی دیدگاه طرفهای مختلف یمن ادامه خواهد داد.
وی گفت: توافق ریاض میتواند شامل دیگر طرفها هم شود به این شرط که دست از سلاح بردارند و به دولت ملی و وحدت کشور اعتقاد داشته باشند.
انتهای پیام
منبع:ایسنا
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0